“Aveam o senzație incredibilă, mi-e tare greu să îți explic, aruncam, din când, în când, pe traseu, câte o privire peste umăr și mulțimea de oameni care pedala în spatele meu îmi făcea sufletul să freamete de entuziasm. Vedeam câte un bulevard plin de oameni pe biciclete, mașinile trăgând pe marginea drumului pentru a ne lăsa cale liberă, moriștile învârtindu-se în bătaia vântului, fustele colorate și zâmbetele luminoase și mă simțeam copleșită. Aveam sentimentul că trebuie să mă înclin în fața capacității oamenilor de-a se uni, de-a realiza, împreună, ceea ce individual nu ar fi fost posibil…”

 Așa își începe Loredana Ionescu povestea despre ceea ce a trăit pedalând alături de peste 100 de femei la primul eveniment ciclistic urban feminin din Baia Mare. Loredana este fără îndoială un organizator minunat, pentru că a reușit să convingă atat de multe maramureșence să iasă din casă elegante pe două roți, pentru că a atras ca un magnet sponsorii să vină de la sine și să susțină cauza și nu s-a rugat ea de ei, în ciuda faptului că în Baia Mare nu există niciun centru de închirieri de biciclete, iar evenimentele cu bicicliști sunt rare.  Tocmai pentru că este un eveniment atât de unic și de frumos, neașteptat în Baia Mare, SkirtBike a fost foarte apreciat de toată lumea. Pentru ea, SkirtBike e mai mult decât un eveniment cu biciclete, e un suflu de viață.

Noi ne bucurăm că am stârnit interesul femeilor să pedaleze și la Baia Mare și sperăm să o facă cu același entuziasm și de acum înainte. Felicitări!

Am făcut un scurt interviu cu Loredana despre ceea ce s-a întâmplat la primul Skirt Bike în Baia Mare:

1. Câte participante estimați că au fost la prima ediție?

Andreea, am avut 120 de fete inregistrate, plus toate fetele din organizare și voluntarele care ne-au ajutat, dar au fost cel puțin tot pe atâția băieți, deci am fost bine peste 200 de persoane. O mare de oameni pe biciclete care a colorat și umplut de viață orașul Baia Mare.

 2. Care au fost cele mai interesante momente de la eveniment sau cu ce ai rămas tu pe suflet?

Ziua a fost pentru mine una extrem de încărcată, au fost multe de făcut, dar și satisfacțiile au fost pe măsură. Am avut o primă tresărire de emoție când au venit la locul de întâlnire primele fete. Apoi m-au bucurat tare mult doamnele care au ales să vină să pedaleze cu noi, entuziasmul și deschiderea de care au dat dovadă..ƒ. Au fost fete și femei de toate vârstele, de la 3 ani la 70… doamna cea mai înaintată în vârstă a promenadei are 70 de ani și purta pe bicicletă, din întâmplare, tocmai numărul 70, e o doamnă care merită toată admirația, a venit pe bicicletă dintr-un sat de la marginea Băii Mari, ceea ce face, de altfel, zi de zi. Mi-a plăcut că evenimentul s-a dovedit a fi o punte între generații, că i-am văzut pe oameni de vârste diferite socializând, stând de vorbă la un pahar cu limonadă și o brioșă și chiar legând relații.

 3. Crezi că fetele au venit pentru premiile mari și frumoase sau au fost atrase de ideea evenimentului în principal. În ce măsură crezi că premiile le-au influențat participarea?

Da, cu siguranță că premiile își au și ele locul, rostul într-un asemenea eveniment și pot să fie un magnet care atrage participanți, dar eu sunt plăcut surprinsă să văd că doamnele au ales să fie alături de noi la SkirtBike Baia Mare exact pentru motivul pentru care am dorit să organizăm promenada asta – din dragoste pentru mersul pe bicicletă.

 4. Povestește-mi puțin despre organizarea/organizatorii care au pus pe roate SkirtBike la Baia Mare – timp, oameni etc.

Ideea de-a organiza SkirtBike la Baia Mare s-a concretizat pe neașteptate, exact așa cum s-a și născut, o lună și jumătate a însemnat punerea pe roate a mecanismului necesar pentru realizarea unui proiect de succes, de departe oamenii implicați în organizare sunt cei care merită toată aprecierea. Așa cum am mai spus-o, cred că acesta este marele câștig al unui astfel de eveniment, faptul că aduce oameni frumoși, capabili, împreună și-i mobilizează spre a schimba în bine ceva în jur.

Oficial, în echipa de organizare au fost Alina Rad, Diana Cherecheș și cu mine, dar fotografii Kinga Kalmar și Bogdan Stoica.a merită cu prisosință să îi considerăm ca parte din echipă pentru că, pe lângă fotografiile minunate , specialitatea lor, ne-au fost alături pas cu pas de la planificări și punere în comun a ideilor și până la lipit de afișe, împărțit de pliante și discuții cu oamenii de pe stradă.

Mai mult de atât, cred că echipa SkirtBike Baia Mare merită apreciere pentru evenimentul realizat, acesta fiind, pentru fiecare dintre noi, prima experiență în organizare de evenimente. Așa că acestor oameni vreau eu să le mulțumesc în mod special, fără ei n-aș fi reușit să transform ideea SkirtBike într-un eveniment atât de reușit. Desigur, totodată mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături, sponsorii, partenerii și cei care au ales să ne susțină, fetelor, voluntarele, care ne-au ajutat în ziua evenimentului, la punctul de plecare. Și mulțumim, desigur, fetelor de la București, pentru că au dat startul acestui proiect primit cu așa mult entuziasm de către oameni, pentru că ne-au fost alături și ne-au îndrumat pașii, ajutându-ne să punem Baia Mare pe harta SkirtBike România.

 5. Consideri că scopul evenimentului a fost atins anul acesta și vei vedea îmbunătățiri în Baia Mare în ceea ce privește percepția oamenilor față de biciclete, respectiv crezi că fetele vor pedala în continuare?

Da, cu siguranță am realizat ceea ce ne-am propus – multele felicitări și sugestii venite din partea participanților sunt dovezi clare în acest sens, foarte multe femei au salutat cu entuziasm inițiativa, au fost încântate să participe și mi s-a spus că astfel de acțiuni sunt binevenite și ar trebui organizate mai des. În Baia Mare chiar există multe femei care merg pe bicicletă și aceasta a fost ocazia perfectă pentru a scoate în evidență acest lucru, pentru a arăta orașului că biciclistele trebuie să își aibă și ele locul în trafic și pentru a transmite celor care pedalează, de data asta în special doamnelor, că pot să folosească bicicleta cu entuziasm și încredere, că pot să transforme pasiunea pentru bicicletă într-un atu, în ceva care le aduce un plus în viață.

  One Response to “SkirtBike Baia Mare – din dragoste pentru mersul pe bicicletă”

  1. [...] de gand sa va spun ca SkirtBike a ajuns printr-o fericita intamplare in Baia Mare, pentru ca nu cred in intamplari. SkirtBike s-a [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
Embeded Code: © 2012 skirtbike - Site realizat de Deliu Bogdan - HEAVYWORKS STUDIO - [email protected] Suffusion theme by Sayontan Sinha